Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015


Χάρτες & Ιστορία
Πορθμός Δρέπανου
&
Κάστρο της Αγίας Μάυρας

μία φορά και ενα καιρό...


Ο μεγαλύτερος χαρτογράφος προς τα τέλη της Αναγέννησης θεωρείται ο Βενετός Vincenzo Coronelli (1650-1718) γνωστός για τις υδρόγειους και ουράνιες σφαίρες που κατασκεύασε στο Παρίσι γα τον Λουδοβίκο XIV. Υπήρξε κοσμογράφος της Δημοκρατίας της Βενετίας. Στό χρονικό του " Description géographique et historique de la Morée, reconquise par les Vénitiens, du royaume de Négrepont et d'autres lieux circonvoisins, Παρίσι, Nicolas Langlois, 1687." περιλαμβάνονται χάρτης της νήσου και απόψεις και κατόψεις του Κάστρου και του σημαντικού πορθμού του Δρέπανου



Πορθμός Δρέπανου
Η πόλη και τό κάστρο

Τo σχέδιο πρωτοεμφανίστηκε το 1686. Παρουσιάζεται η περιοχή γύρω από το φρούριο. Από την πλευρά της Γύρας απεικονίζεται τμήμα του άλλοτε οικισμού (Borgo) και ο τούρκικος λιμενοβραχίονας (Μοlo). Στον χώρο της Άλλης Μεριάς διακρίνεται το αμυντικό σύστημα, το κατεστραμμένο προάστιο (Borgo distrutto) και μια χαμηλή τοποθεσία με νερό (stitto basso con acqua) δηλ. η ως σήμερα μικρή αλμυρή λίμνη. 

"Η πόλη και το φρούριο της Αγίας Μαύρας βρέχεται ολόγυρα από τα νερά του Ιονίου, που βρίσκεται ανάμεσα στο νησί της Λευκάδας και της ηπειρωτικής γής..Ενώνεται μέσω δύο κοινών νησίδων από ίσο αριθμό γεφυριών, έχοντας επικοινωνία με αυτά, από την γέφυρα του πολυτελούς μεγάλου πέτρινου υδραγωγείου μακρύ ένα μίλι περίπου, που υποστηρίζεται από 360 καμάρες. Εκεί, που πρός τα ανατολικά μια γλώσσα αμμου προετοιμάζει εναν ασφαλή κόλπο σχηματιζοντας το λιμάνι Δέματα, υψώνει τους τοίχους του σε ακανόνιστο επτάγωνο σχήμα, φέροντας ανα τακτά διαστήματα σε γωνίες πάνω από πέντε πύργους, το Φράγκικο." (V.M.Coronelli)
  
Το κάστρο της Αγίας Μάυρας

Στό ιδιο χρονικό απεικονίζεται η κατάσταση του φρουρίου αμέσως μετά την κατάληψη του από τους Βενετούς . Γνωρίζουμε οτι υπάρχει και αλλο σχέδιο με τις επισκευές που έκαναν οι Ενετοί.Τά σχέδια αυτά αποτελούν πρότυπα για ολες τις μεταγενέστερες απεικονίσεις.

"Ηταν το 1502 όταν ο νάυαρχος Πέζαρο, έχοντας υπό την διοικησή του τα Βενετικά όπλα, αποφάσισε να κατακτήσει την Αγία Μάυρα, όρμησε σαν τό κύμα, και ευθύς η ημισέληνος έπεσε στό χώμα και υψώθηκε τό λάβαρο με τό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Ετσι δόθηκε τέλος και αποκαταστάθηκε η ειρήνη σε αυτόν τό τόπο των αχρείων. Από τότε κατοικείται απο άγρια άτομα που επιζητούν τήν καταστροφή, προκαλώντας τό μίσος των Χριστιανών. Ο γενικός νάυαρχος Μοροζίνι δίκαια, καθρεφτίζοντας τό θρησκευτικό συναίσθημα, επέφερε τήν καταστροφή τους, και ξανά εφερε τήν ειρήνη, υποχρεωνοντάς τους να παραδοθούν και να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τόσα όσα θά μπορούσε να βαστάξει η πλάτη τους. Και ετσι ήρθαν οι Βενέτσιάνοι και αξιοποίησαν τον τόπο, έχτισαν εκκλησία, επισκέυασαν τις ζημιές, και αύξησαν σημαντικά τις οχυρώσεις."(V.M.Coronelli)

 
Ο υπομνηματισμός τών σημείων του κάστρου ακολουθεί τήν σημειογραφία και τήν περιγραφή  του V.Coronelli. Γιά τό πορθμό Δρέπανο εγινε ξεχωριστός υπομνηματισμός.  Η απόδοση του κειμένων του V.M.Coronelli ειναι ελέυθερη  Κάντε κλίκ στα σημεία για να φανεί ο υπομνηματισμός



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: